Домашни Любимци

Канарите




Излюпване
След времето за мътене, което трае 13 - 14 дни, започват да се излюпват малките. Те чукат отвътре по черупката с помоща на "яйченият зъб" това е малък варовит израстък от горната страна на човчицата, с който пилетата успяват да направят дупчица, която постепенно разширяват. Най-накрая те могат да се измъкнат от яйцето, разчупвайки тъпият му край. Според някой, току-що излюпените пиленца приличат на " трогателни чудовища" - голишарчета с няколко пухчета, големи изпъкнали затворени очи и широко разтворени гладни човки.
Семеен живот
Само женската птица топли малките и още на следващия ден тя започва да ги храни. В деня на излюпването птичетата не се нуждаят от никаква храна - стига им жълтъкът, който още имат в коремната кухина като резерва. За храната се грижи мъжкото канарче - често то храни малките, като изсипва смляната в гърлото му храна в човчиците им. Женската птица поддържа чистотата в гнездото - или изяжда сама, или изнася от гнездото изпражненията на малките, които са обвити в слуз. След около 7 - 8 дни лигава ципа престава да се образува и малките сами сядат на края на гнездото, изнасят навън задните си части и "изстрелват" екскрементите далеко. Грижите в гнездото траят около 16 дни. След това младите го напускат, но родителите ги дохранват още известно време.
СЪВЕТ: Ако клетката е достатъчно голяма, оставете цялото семейство заедно. Ако обаче самката започне да скубе пера от младите птици, за да си строи ново гнездо, трябва да отделите младите канарчета от родителите им.
Контролиране на гнездото
Чак до 14-тия ден можете спокойно да поглеждате в гнездото. След това е най-добре да оставите всичко на спокойствие. Ако малките канарчета са дълбоко свити в гнездото и се притискат едно към друго, много е опасно, ако бръкнете с ръка вътре. Те могат да се уплашат и да изкочат от гнездото, а при това да се наранят.
СЪВЕТ: Ако се случи някое малко канарче да изпадне от гнездото, вземете го в дланите си и го дръжте поне четвърт часа близо до радиатора. Едва след това го върнете обратно в гнездото.
Храненето
По време на мътенето и на отглеждането на малките:
· Давайте калции на женските птици. Образуването на яйцата го изчерпва от тялото им в големи количества.
· Прибавяйте допълнителни хранителни смески за отглеждане на малки ( намират се в зоомагазините). Би трябвало да са на разположение през цялото време, докато родителите хранят малките птичета. При това, често контролирайте дали са пресни. Би трябвало да са сипкави и лесно да се дробят.
Развитие на малките
1 - 5-и ден. Малките канарчета са още със затворени очи и заемат ембрионално положение, лежат със корема нагоре, без да протягат шия.
6-и ден. Те отварят очи. Ясно се виждат тръбички на перата.
7 -8-и ден. Канарчетата започат самостоятелно да изхвърлят изпражненията си от гнездото.
12-и ден. Тръбичките, обвиващи перата, вече се разкъсват и перата се развиват.
17 - 18-и ден. Младите канарчета напускат гнездото, като все още са дохранвани от родителите си.
30-и ден. Малките птичета са вече напълно самостоятелни.
2 -6-и месец. Линеене на "младежката премяна". Сменят се всички пера, с изключение на летателните пера. Оперението получава същото оцветяване, каквото имат възрастните птици и младите са вече полово зрели.
Изпратено на 5/31/2001 от Цветомира Валентинова. Прочетено 12777 пъти.
Изпратено на 2/14/2015 от Кали 12.

Аз наскоро получих канарче. Мъжко е , но не знам дали му трябва гнездо. Всяка вечер спи на една от четирите кацалки.

Изпратено на 11/30/2005 от боби.
искам да попитам имали значение ако мъжкото и женското канарчет са братче и сестриче при саздаване на потомство
Изпратено на 10/20/2005 от Georgy Kemalov.
4udesno, 4e ima hora koito da pi6at za takiva ne6ta i ot koito mojem dobre da nau4im dosta, no 6te Vi bada mnogo blagodaren da mi kajete ot kade moga da si nabavq zapisi na kanar4eta



за нас | контакти | реклама | полезни връзки | RSS новини
 
Copyright (c) 1999 - 2024 Triada Soft Ltd
 

 

търси

в раздел



8/19/2013
Шестте най-добре говорещи папагали

7/12/2013
Кучето помага срещу стрес

12/5/2012
Котките лекуват

11/9/2012
Деца и куче. Породи кучета

5/21/2012
Защо шоколадът е вреден за животните

1. Нашите водни костенурки (51062)

2. Моето хъски (45423)

3. Хамстерът – как да се държите с него? (44855)

4. Подробности за червенобузите костенурки (39278)

5. ЧЕРВЕНОБУЗЕСТИ КОСТЕНУРКИ (28768)

В света на папагалите

Декоративен плъх.Препоръки за начинаещия

Подробности за червенобузите костенурки

Нашите водни костенурки

Хамстерът – как да се държите с него?