Семената не трябва да надвишават 20% от дневната дажба, т.е. 4-5 слънчогледови семки на ден

За съжаление все още не са изучени достатъчно и не са изяснени точните хранителни нужди на какаду, ара (макао), различните амазони и жако. Производителите на готови храни за папагали продължават да имат големи различия в схващанията за балансирана диета

Въпреки това американските и европейските ветеринарни лекари, специализиращи в тази област, съветват собствениците на птици, че всяка гранулирана храна за папагали е по-добра от смеските от семена.

Това е така, защото дори и не в идеални съотношения в гранулираните храни за птици има всички необходими хранителни съставки включително витамини и минерални вещества.

У нас гранулираните храни за папагали не присъстват на пазара и може би ще мине доста време, докато стане възможно търговците да се снабдяват с тях. Но дори и без тях, с малко повече усилия от страна на собствениците, може да се състави добра диета, осигуряваща здравето на любимите птици.

Храненето на големите папагали от видовете какаду, ара (макао), различните амазони и жако (африкански сив) се определя по следния начин:

Семената не трябва да надвишават 20% от дневната дажба, като слънчогледът не трябва да е повече от 5%. Това на практика значи няколко (4-5) слънчогледови семки на ден.

И още: 80-100% от дневната дажба трябва да се състои от равни количества храни от четирите основни хранителни групи.

Групите с някои примерни съставки са следните:

Източници на белтъчини - варено месо (телешко, птиче, риба и др.); твърдо сварено яйце - накълцано или на четвъртинки. Използва се цялото яйце - белтък, жълтък и черупка; безсолно сирене, кашкавал - настъргани или на парчета; кисело мляко.

Прясното мляко не е подходящо. То често съдържа колиформни бактерии. Много птици са алергични към млечната захар.

Бобовите растения - варен боб, грах, леща, са добър източник на протеини.

Отличен източник на белтъчини са гранулираните храни за кучета и котки. Те често имат интересна форма - звездички, рибки, гевречета и т.н., което задоволява и нуждата от разнообразие на птиците.

Пълнозърнести храни. Те са основен източник на въглехидрати и влакнини (целулоза). Пълнозърнест пшеничен хляб - сух или препечен. Мекият хляб може да образува леплива топка тесто и да задръсти гушата на птицата. Варените бобови освен източник на белтъчини са и добър източник на влакнини.

Много подходящи са овесените ядки и други закуски на зърнена основа

Подходящи са различни видове макарони и спагети, варени или не; варен ориз; сурова, варена или консервирана царевица.

Суровата царевица може да бъде цяла на кочана или натрошена.

Пригответе сами следната смеска

равни части овесени ядки;

натрошен сух хляб или пшеничен хляб на кубчета;

сухи зърнени закуски;

несварена натрошена пшеница (булгур);

различни по форма и цвят макарони и натрошени спагети.

Може да съхранявате такава смеска в плътно затворен буркан или пластмасов плик с цип. Внимавайте смеската да не се овлажни и да плесеняса. Много полезни са и различните видове кълнове.

Царевицата може да се дава, както е на кочана + пшенични, бобени и др. зърна
Царевицата може да се дава, както е на кочана + пшенични, бобени и др. зърна