По следите на най-опасната птица в света

Казуарите се срещат само в австралийските гори
10 сеп 2013 08:17,
12
По следите на най-опасната птица в света
Снимка: flickr.com

Австралия е страна, чийто животински свят буди възхищение и страх. Повечето души я асоциират с кенгуру, крокодили и щрауси. И докато първите животни са основно добронамерени към хората, то другите са опасни за живота им. Но не трябва да се страхувате от щраусите, защото макар да са най-големите птици, те не са най-опасните. В рекордите на „Гинес" като най-опасната за живота на човек птица, е записана птицата „казуар".

Тези пернати животни са третите по големина от семейство птици (след щрауса и емуто) и могат лесно да се справят с един човек. Казуарите населяват североизточните дъждовни гори на Австралия и приличат на далечни наследници на „Джурасик парк" заради огромния притъпен рог на челото си и немалкия си размер.

Иначе казуарите са красиви птици, много цветни и пъргави (спокойно развиват скорост от 50 км/ч). За съжаление, те са на изчезване и бройката им е не повече от 1500.

Женските са доста по-агресивни и големи от мъжките и дори са активната страна в периода на чифтосване. Мъжките просто стоят, докато дамите ги атакуват. А според книгите те могат да се справят с до трима мъжкари, които на всичкото отгоре са принудени после да пазят яйцата, докато майката щъка нагоре-надолу.

Казуарите са вегетарианци – хапват малки плодове и растения. Те обаче с голямо любопитство може да се насочат към вашата кошница за пикник и тогава... по-добре бягайте. Тези птици са доста страхливи по природа, но когато са уплашени, са смъртоносни. Не само клюнът им може да ви стресне, а и огромните им нокти. Според разказите на по-старите австралийци те са нещо като „нинджи", които убиват с един ритник в пристъп на паника.

Ноктите им са много остри и могат да направят дълбоки рани в плътта. Според местните жители, населяващи села в близост до техния дом, един ритник е смъртоносен и птиците са опасни, най-вече когато са уплашени. Понякога хората се заблуждават, че могат да ги опитомят и се опитват да ги хранят и да ги докосват. Когато обаче животното разчете грешно някое движение, то се стряска и атакува.

Техният инстинкт за самосъхранение не е за подценяване. Последният смъртен случай, причинен от казуар, е през 1926 г. В момента птиците са застрашен вид и австралийците се опитват всячески да ги опазят дори ако се налага да плашат туристите. Нерядка гледка са интересни пътни знаци, които показват какво се случва при срещата между човек и пиле.

Така че ако за разнообразие се отдалечите от блатата и решите да идете в австралийските гори – не правете резки движения, за да не получите мощен ритник от ядосано пиле.

Големината му наистина не е за подценяване и можете да се убедите сами в галерията на Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
6
 
3
 
! Отговори
Iv4o преди 10 години
Хахахах :))) Дали й плащат на авторката докато ги пише тези глупости????
9
1
 
18
 
! Отговори
Факт преди 10 години
Неграмотно написана статия.Ако написаното в в уикито е вярно, то статията не е вярна.Там пише, че има три вдиа казуари, но само най-малкия - казуар-джудже живее и в Австралия и достига до височина от 1 м и до 45 кг тегло. Най-голямият - шлемоносния казуар НЕ ЖИВЕЕ в Австралия, а в Нова Гвинея и три инонезийски острова - той е до 160 см висок и до 90 кг тежък. Третия вид казуари - оранжевошиестите са само в Нова Гвинея и достигат до 1,4 м и 70 кг.
8
5
 
8
 
! Отговори
Jolly Roger преди 10 години
Най вероятно можеш да пратиш снимка от *** във двора. Хих
7
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
То бива авторът на статията да е ***, ама поне да беше забнелязала, че щраусите са африкански птици. Естествено ги има във ферми в Австралия, но ги има и във ферми в българия. Това не ги прави български птици. А по отношение на добронамерените крокодили.... Направо изби сухоземните риби и гальовните акули.
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До РазбрахНе обиждай птицата моля :) !!!
5
2
 
11
 
! Отговори
??? преди 10 години
Красива птица е.Дано да я опазят.Но щом успяват да опазят тасманийския дявол сигурно ще успеят ис тази птица.
4
6
 
15
 
! Отговори
:-) преди 10 години
angry burds
3
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Има ги във Far Cry 3 ! :D Бая боли като кълват :D
2
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мая Манолова не беше ли извънземна????
1
7
 
52
 
! Отговори
Салахадин преди 10 години
"Повечето души я асоциират с кенгуру, крокодили и щрауси. И докато първите животни са основно добронамерени към хората....."Марийке,опитай с който и да е крокодил на 2,5 метра ,на който континент искаш,да видиш колко е добронамерен с хората!!!